Maatwerk

Wat jij kunt bedenken, kan WP Wolf maken. In WordPress!

Het WordPress ecosysteem lost algemene problemen op. Voor interessante, klantspecifieke problemen is maatwerk nodig.

Gelukkig is WordPress uitermate flexibel en uitbreidbaar.

WP Wolf specialiseert zich in uitbreidingen voor WordPress. Denk hierbij aan het bouwen van plugins en implementeren van thema’s.

Zo kan iedereen met WordPress aan de slag!

Wat is maatwerk precies?

Maatwerk is een oplossing voor een `klantspecifiek´ probleem waarvoor nog geen oplossing op de markt is. Maatwerk is dus in principe voor één klant. In het geval van WP Wolf is maatwerk altijd een oplossing in WordPress. Bij ‘oplossing’ moet je denken aan een plugin, thema of widget die speciaal voor jou wordt gemaakt.

Wat is er mogelijk met maatwerk?

Er is weinig wat niet kan met maatwerk, maar sommige maatwerk-vraagstukken komen vaker voor:

Koppelingen

Veelvoorkomend is het koppelen van WordPress met een extern systeem. Zo’n koppeling kan, bijvoorbeeld, artikelen uit een ander systeem inlezen voor jouw WordPress website. Of andersom: jouw artikelen worden naar een extern systeem gestuurd. Dat overzetten van gegevens kan eenmalig, of met een bepaalde regelmaat, zoals eens per dag. Koppelingen werken over het algemeen op basis van een API (i.e. REST, SOAP, XML, JSON) die wordt ‘aangeboden’ door het externe systeem. De oplossing is dan meestal een plugin die een instellingenpagina toevoegt aan WordPress. Op de instellingenpagina kunnen de gegevens, nodig voor de koppeling, worden ingevoerd. Daarna kan de plugin op de achtergrond jouw artikelen bijwerken.

Thema’s

Een ander voorbeeld is de implementatie van een thema; je hebt (of bent) een ontwerper en wilt graag dat jouw themaontwerp beschikbaar komt voor WordPress. Voordeliger is het overigens om te kiezen voor een bestaand thema, en dit aan te passen naar jouw wensen. Het voordeel van een bestaand thema is dat niet alles van de grond opgebouwd hoeft te worden. Responsiveness bijvoorbeeld (verschillende layouts voor smartphones, tablets en desktops), is in de meeste thema's al aanwezig.

Aanpassingen in een bestaand thema kunnen zo groot zijn dat je het oorspronkelijke thema niet meer terug herkent. Ook hoef je aan het uiterlijk van de website niet te zien dat het om een WordPress website gaat.

Volledige systemen

Wat ook kan is dat je op dit moment een (niet WordPress) systeem hebt dat niet meer bijgehouden kan worden. Meestal is het mogelijk om zo’n systeem opnieuw te implementeren in WordPress. Het her-implementeren vraagt wat werk, maar het voordeel is dat jouw gebruikers over het algemeen gemakkelijk met WordPress uit de voeten kunnen. Ook toekomstige gebruikers begrijpen het nieuwe systeem over het algemeen sneller, omdat de kans dat ze eerder met WordPress hebben gewerkt aanzienlijk is.

Widgets

Relatief eenvoudig is het maken van een widget. Een widget is een herbruikbaar stukje functionaliteit voor je website. Qua functie leunt een widget meestal op de werking van een plugin. Widgets worden daarom meestal in combinatie met een plugin gemaakt.

En meer..

Laat door het bovenstaande niet de illusie ontstaan dat maatwerk beperkt is tot koppelingen, thema’s en widgets. Er bestaan meer dan 50.000 plugins voor WordPress die, als ze niet hadden bestaan, allemaal in aanmerking komen voor maatwerk.

Voor wie is maatwerk geschikt?

Maatwerk is geschikt voor iedereen die een WordPress-probleem heeft dat niet opgelost kan worden met bestaande thema's en plugins. Bijvoorbeeld, grafisch ontwerpers (en hun klanten) die hun ontwerpen niet zelf kunnen implementeren. Daarnaast ziet WP Wolf regelmatig bedrijven en organisaties die met WordPress werken, maar hun (bedrijfs)processen niet geïntegreerd krijgen in WordPress.

Wanneer moet je niet voor WordPress maatwerk kiezen?

Passende oplossing

Het liefst helpt WP Wolf iedereen, maar WordPress is niet altijd het meest geschikte systeem. In de basis is WordPress een blogsysteem. Dat is simpelweg niet voor elke situatie de beste keuze. Voor sommige webshops kun je beter Prestashop gebruiken, sommige systemen kun je beter van de grond af opbouwen met een framework als Laravel.

Open Source

WordPress open-source. Omdat plugins en thema’s zwaar leunen op de functionaliteit van deze open-source software, moeten deze zelf ook een open-source licentie krijgen. Dat is niet voor iedere situatie passend.

Onderhoud

WordPress ontwikkelt zich continu. En ook browsers, besturingsystemen en programmeertalen ontwikkelen zich. Dat zorgt er voor dat jouw maatwerk vroeg of laat aangepast moet worden aan de nieuwe situatie. Je moet bereid zijn om af en toe ‘onderhoud’ te laten plegen aan jouw maatwerk.

Werkt WP Wolf alleen met WordPress?

Het antwoord is simpelweg: Ja. WP Wolf is gespecialiseerd in WordPress en wil daarin excelleren. Dat kan niet als WP Wolf regelmatig in de techniek van een ‘nieuw’ systeem moet duiken. Deze specialisatie maakt het mogelijk om, naast maatwerk, ook andere WordPress diensten aan te bieden.

Maatwerk op systemen als Joomla! en Drupal kunnen beter door anderen worden uitgevoerd. Mocht je daar iemand voor zoeken, neem gerust contact op; WP Wolf heeft een netwerk van IT’ers die wél in deze systemen thuis zijn.

Stel je wilt maatwerk, hoe werkt dat dan?

Het hele proces begint bij jou, zodra je contact op neemt met WP Wolf. Via een telefonisch gesprek worden je algemene vragen gesteld over je probleem. Zo kan WP Wolf een eerste inschatting te kunnen maken van verschillende oplossingsrichtingen.

Daarna volgt een tweede gesprek waarin deze oplossingsrichtingen worden getoetst; nu komen ook de details aan bod.

Op basis van dit tweede gesprek volgt een offerte voor de oplossing die WP Wolf voorstelt. Hierop kan akkoord gegeven worden. In sommige gevallen is een derde gesprek nodig om de offerte bij te stellen.

Zodra je akkoord geeft voor de offerte, wordt er gestart met de werkzaamheden. Op dat moment vraagt WP Wolf een voorschot van 30% van de offerteprijs. Vervolgens werkt WP Wolf vrij zelfstandig aan de oplossing met, waar nodig, vragen over details.

Als het werk ‘klaar’ is (op de afgesproken opleverdatum) wordt dit opgeleverd voor testen. Dit testen doe jij, als opdrachtgever, zelf. Meestal zijn er dan nog één of twee iteraties nodig om tot de uiteindelijke oplevering te komen.

Projecten

WP Wolf streeft bij elk project naar een betaalbare oplossing en heldere communicatie met jou als opdrachtgever.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal klantprojecten.

GGD Gelderland-Zuid

Thema, Plugin

https://ggdgelderlandzuid.nl/

 • Contentkoppeling met externe database (opvoeden.nl).
 • Thema aanpassingen
 • Maatwerk export / import

Honigcomplex

Thema

https://honigcomplex.nl/

 • Implementatie thema, inclusief bijbehorende uitbreidingen

Bibliotheek Rivierenland

Plugin

https://samenwel.nl/

 • Contentkoppeling met externe database (G!DS)

De Smeltkroes

Thema

http://desmeltkroesnijmegen.nl/

 • Implementatie thema, inclusief bijbehorende uitbreidingen

Zorginformatiemonitor

Plugin

https://zorginformatiemonitor.nl/

 • Omzetten legacy code naar WordPress code

Ars Aequi

Plugin, aanpassingen WooCommerce

http://arsaequi.nl/

 • Diverse koppelingen (rechtspraak.nl, jdci, pluriform)
 • Aanpassingen WooCommerce
 • Maatwerk plugin

Cultuurknooppunt

Plugin

http://cultuurknooppunt.nl/

 • Ontwikkeling beheerssysteen voor muzieklessen

Factor 22

Plugin

https://www.artsportaal.nl/

 • Zoekfunctie autocomplete

WP Wolf

Winselingseweg 16 | Unit 63-65

6541 AK Nijmegen

KvK #: 27320597

BTW #: NL001881034B80

IBAN: NL68 RABO 0136 6987 00

 

Tel: 06 4509 2662